Sonare de top pentru 2024: tehnologie avansată pentru localizarea peștilor

Probabil că prima dată când ai auzit de sonare (din engleză: Sound Navigation and Ragining) a fost în contextul filmelor americane în care și submarinul rusesc și cel american foloseau această tehnologie pentru a se război mai bine. Sau poate că știai deja că sonarul este folosit pentru a identifica diverse obiecte aflate pe fundul apei, precum epavele ambarcațiunilor. Desigur, sonarul de pește este puțin diferit de cele menționate anterior, dar funcționează după același principiu: reflexia undelor ultrascurte.

Avantajul dat de un sonar, mai ales în ceea ce privește pescuitul, este că nu trebuie să te uzi. Ai de ales între sonar de barcă sau sonar de pescuit de pe mal. Iarăși, în funcție de buget și preferințe, poți opta pentru un model de sonar mai ieftin sau poți scoate din buzunar ceva mai mulți bani pentru un sonar pentru pescuit mai performant.

Categoric, noi putem să-ți facem o recomandare de sonar pescuit dacă apelezi la consultanță directă în magazinul și showroom-ul MarelePescar, din strada Bucur nr. 2, București. Alternativ, consultanții noștri îți pot răspunde la întrebări și dacă ne contactezi online. Te asigurăm că recomandarea de sonar pescuit va fi una personalizată!

Totuși, sfatul nostru inițial va fi să citești articolul acesta și să arunci un ochi pe sugestiile de la finalul său. Sunt șanse mari ca topul celor mai bune sonare din 2024, top pus la punct de echipa noastră de specialiști, să includă și viitorul tău sonar pentru pești.

Ce este un sonar și cum funcționează?

Sonarul pentru pește funcționează pe principiul radarelor sau al ecolocației și folosește ultrasunete, din moment ce ele călătoresc mai ușor prin apă. Interpretarea acestor reflexii ale undelor este afișată pe ecranul sonarului (în cazul modelelor de sonar pentru barcă) sau pe un telefon (în cazul sonarelor pentru pescuitul de pe mal).

Sonarul afișează astfel multiple informații despre ceea ce se afla sub apă și de cele mai multe ori creează și o hartă care ajută pescarul să-și aleagă zona de pescuit pe care o consideră productivă.

Deși nu este obligatoriu, sonarul poate beneficia și de funcții extra, precum cea de GPS: aceasta permite cartografierea unei ape și salvarea hărților. Sonarele performante, adică cele care nu sunt tocmai ieftine, pot fi conectate și cu alte dispozitive cu ajutorul Bluetooth, rețea ethernet sau WiFi. Alte modele pot chiar să emită pe mai multe frecvențe, pentru acoperire mai largă a zonei de pescuit și detalii mai bune.

Întrucât fiecare pescar are apele și zonele sale preferate, cu situații și necesități specifice, nu există recomandări generale de sonar.

 

De ce accesorii ai nevoie pentru sonare?

Chiar dacă nu sunt obligatorii și anumite modele poate chiar le au incluse, uite ce accesorii e bine să ai în vedere:

Dispozitive GPS

Dispozitivele de comunicare prin satelit sunt concepute pentru a fi utilizate în orice punct de pe Glob, în afara ariilor acoperite de semnalul de telefonie mobilă. Sunt utilizate atât de pescari, cât și de pasionații de activități outdoor.

Mai mult, folosirea sonarului reprezintă un proces de acumulare, și nu ne referim doar la acumulare de experiență, ci la faptul că, prin intermediul GPS-ului, putem marca punctele de interes și, astfel, nu mai pierdem timp data viitoare când pescuim în același loc. Altfel zis, mergem direct la locurile productive din partidele anterioare! Totodată, când scanăm zona de pescuit la începutul partidei, putem memora mai multe puncte de interes (waypoints) și, dacă nu ne mulțumesc rezultatele pe locurile alese inițial, avem deja alte locuri unde putem încerca.

 

Alte accesorii pentru sonare

Acestea includ diverse echipamente pentru utilizarea sonarelor, de pildă:

Suporturi pentru display
Suporturi telescopice pentru montarea sondelor de sonar pe barcă
Cabluri de conectare
Carcase pentru sonar
Hărți digitale pentru navigare

Le găsești pe toate la noi pe site!

Cum să alegi cel mai bun sonar pentru tine?

Așadar, sonar pentru barcă sau sonar pentru pescuit de pe mal? E foarte simplu: de unde vrei să pescuiești? Acum că ți-ai răspuns la această întrebare, iată ce aspecte îți mai propunem să iei în calcul:

Dimensiunea ecranului

Dacă în cazul sonarului pentru pescuit de pe mal pur și simplu folosim lanseta pentru a-l lansa și apoi ne orientăm după afișajul telefonului, în cazul sonarelor de barcă lucrurile stau puțin diferit. Acestea se montează direct pe barcă și beneficiază de afișaj dedicat.

Cele cu afișaj și sondă se diferențiază, constructiv și funcțional, prin dimensiunea ecranului, de la 4”, până la 19”, sondă sau traductor și modurile de vizualizare.

Tehnologii

În funcție de modelul de sonar ales există mai multe tipuri de afișare disponibile, dar și diverse setări pe care te sfătuim să le cercetezi cu atenție. Sigur, va dura o vreme până când înțelegi ce presupune fiecare, dar va merita efortul!

De exemplu, în cadrul pescuitului la crap, sonarul va fi folosit pentru a identifica structurile și tipul de substrat, nu doar peștii. Cele care sunt folosite exclusiv pentru identificarea peștilor se numesc generic Fish Finder. În cazul în care sonarul este prevăzut și cu GPS, el poate fi utilizat pentru a marca puncte de interes precum gropile, platourile, buturugile sau substratul tare. Un alt parametru util de aflat cu ajutorul tehnologiei oferite de sonar este și temperatura apei măsurată la nivelul sondei folosite de sonar.

Iată câteva exemple de tehnologii de vizualizare și cum te poate ajuta fiecare în parte:

Sonar View, 2D sau simplu Sonar – vizualizare clasică
Down Imaging – prezintă o vedere de sub barcă
Side Imaging – prezintă o vedere din părțile laterale ale bărcii

Menționăm și faptul că, la anumiți producători, tehnologia Down Imaging este găsită și sub denumirea de DownScan Imaging, iar Side Imaging va fi StructureScan.

Sigur, există și modele de sonar pescuit mai performante care oferă și alte moduri de vizualizare, de exemplu vizualizare la 360 de grade sau imagine live. În cadrul acestor modele, datele înregistrate cu ajutorul sonarului pot fi importate și apoi procesate în aplicații speciale care ajută la cartografiere și crearea hărților batimetrice. Poți inclusiv să vizualizezi în mod tridimensional substratul.

Sonda și frecvența

În funcție de sonda cu care vine echipat sonarul de pești, vei avea acces la mai multe tipuri de frecvențe. Și totuși, de ce este frecvența importantă?

Undele sonore emise de sondă vor descrie un con care scanează spațiul de dedesubtul bărcii. Luând în calcul modurile de operare și de vizualizare sau tehnologiile disponibile în funcție de model, unghiul conului vai fi mai mic sau mai mare. De asemenea, și baza conului poate fi cerc sau o elipsă foarte îngustă. Ca regulă general valabilă: cu cât frecvența emisă de sondă este mai mare, cu atât unghiul conului va fi mai mic.

Pe de altă parte, cu cât frecvența este mai mare, cu atât vom vedea mai multe detalii pe ecran. E adevărat că o frecvență mai mică acoperă o zonă mai mare, dar oferă mai puține detalii, spre deosebire de o frecvență mai mare care acoperă o zonă redusă.

Este de luat în calcul și următorul aspect în alegerea sondei și a frecvenței: sunetele cu frecvențe mai mici ajung la adâncimi și distanțe mai mari, spre deosebire de cele cu frecvențe înalte. La fel de important este și faptul că semnalul emis de sondă va fi întotdeauna mai puternic în zona centrală a conului și va scădea către extremități.

Distanțele acoperite de frecvență pot varia de la un producător la altul sau chiar și între modelele oferite de același producător. Sigur, există și modele mai noi de sonar care folosesc simultan două sau mai multe frecvențe. Acestea oferă în același timp informații detaliate despre ce se află sub barcă și acoperă o suprafață mai mare.

Brand și buget

Sonar ieftin sau sonar performant de pescuit? În funcție de brandul preferat, dar și de buget, ai de ales între modele cu ecran mai mare și cele mai multe funcții sau modele cu ecran mic care beneficiază doar de funcțiile de bază ale unui sonar. De reținut: un ecran mai mare ne este de ajutor atunci când avem două sau trei vizualizări simultane.

Sigur, se prea poate să nu ai nevoie de toate funcțiile, dar asta depinde de preferințele și nevoile tale personale în materie de pescuit cu sonarul – ceea ce ne aduce și la punctul următor, de departe cel mai important din perspectiva noastră.

Preferințe și nevoi personale

Am dorit să evidențiem și acest aspect deoarece nu toți pescarii vor avea aceleași preferințe când vine vorba despre sonarul pentru pește. De pildă, pescarii de crap au alte nevoi de la un sonar decât cei de spinning.

În principiu, și unii, și alții sunt interesați să vadă structurile submerse (gropi, praguri, platouri, copaci scufundați etc.) și peștii țintă. Pescarii de spinning sunt interesați să observe și evoluția nălucii și chiar atacul peștilor țintă. Pescarii de crap, de foarte multe ori, nu văd crapii pe sonar, dar aleg locurile de pescuit pe baza informațiilor oferite de sonar (adâncimea apei, forma și duritatea substratului, gropi, platouri etc.), acolo unde consideră că sunt traseele crapilor, unde se vor refugia sau vor veni să se hrănească.

Apoi, în alegerea sonarului contează și tipul bărcii: dacă este gonflabilă (caz în care sonarul și sonda vor fi demontate la fiecare partidă) sau dacă este mare (sonda și sonarul rămânând montate). La bărcile mari, dimensiunea sondei și sistemul de montaj contează mai puțin. În schimb, la bărcile gonflabile, viteza și ușurința cu care se montează sonda, precum și afișajul reprezintă aspecte foarte importante. Asta ca să nu mai vorbim despre mărimea acestora, factor care poate influența de asemenea felul în care colectăm și interpretăm informațiile oferite de sonar.

Cum utilizezi un sonar?

În lipsa unui al șaselea simț care să ne spună unde să pescuim doar privind luciul apei, sonarul ne oferă informații utile care ne cresc șansele să prindem pește. Cu cât sonarul este mai performant, cu atât vom aduna mai multe date, într-un timp mai scurt, despre zona de pescuit. Printre cele mai importante astfel de detalii menționăm temperatura și adâncimea apei, forma și tipul substratului și chiar prezența peștilor.

Astfel, în funcție de peștii vizați, nu vom pescui la întâmplare, ci, bazându-ne pe ce vedem pe ecranul sonarului, vom decide care sunt locurile cu potențialul cel mai mare. Sigur, pentru asta trebuie să știm cum utilizăm sau, mai exact, cum interpretăm un sonar.

La nivel minimal, sonarul este compus din afișaj (încorporat în unitatea centrală) și sonda acustică (sau traductor), cele două elemente fiind interconectate cu ajutorul unui cablu. Există și modele în cadrul cărora comunicarea între afișaj și sondă se face wireless, folosind tableta sau ecranul telefonului mobil pe post de afișaj.

Sonda are atât rol de emițător, cât și de receptor, calculând astfel distanța la care se află diverse obiecte. De asemenea, ea măsoară și puterea semnalului recepționat, iar apoi transmite informațiile colectate în timp real afișajului, care reprezintă aceste semnale sub formă vizuală pe ecran. Indiferent de tehnologia folosită de sonar, obiectele vor fi reprezentate pe ecran în format bidimensional.

În cazul în care obiectele se deplasează, ele vor fi reprezentate drept arcuri de cerc. Dacă sunt statice, vor fi reprezentate drept linii orizontale aflate la o distanță mai mică sau mai mare de substrat, asta în funcție de adâncimea la care se situează obiectul respectiv. La modul cel mai practic, ceea ce vezi pe ecran este istoricul a ceea ce scanează sonda ecranului.

În funcție de modelul de sonar pentru pescuit achiziționat, poți selecta viteza cu care se derulează istoricul pe ecran, poți naviga în istoric, adică se revezi imagini mai vechi sau poți chiar salva capturi de ecran. Poți de asemenea să “blochezi” ecranul și să te deplasezi cu ajutorul cursorului în orice punct de afișaj. În plus, ai opțiunea de a mări zona respectivă pentru o mai bună explorare a unui obiect sau a unei structuri.

De asemenea, ai posibilitatea de a modifica setările sonarului pentru a ajusta parametri precum contrastul, claritatea sau sensibilitatea receptorului sondei. În cazul în care vrei să aprofundezi subiectul “Interpretarea sonarului” îți recomandăm cu încredere articolul scris de Victor Costache.

Să nu uităm nici faptul că sonarul ne permite să realizăm harta batimetrică, cu adâncimile și curbele de nivel, fie navigând dedicat acestui scop, fie atunci când ne plimbăm cu barca în căutarea locurilor de pescuit. Putem spune că interpretarea sonarului acoperă doar jumătate din efort, cealaltă jumătate fiind reprezentată de realizarea hărților batimetrice.

Sigur, sonarul este performant, dar ceea ce este afișat pe ecran reflectă doar o mică parte din zona de pescuit. Chiar dacă putem marca anumite locuri de interes sau structuri, la un moment dat putem fi copleșiți de atâtea markers sau waypoints. În lipsa unui ecran care să acopere întreaga zonă, dar și a unei imagini mentale complete a întregului substrat, ne vine în ajutor harta batimetrică.

Anumiți producători pun la dispoziție hărți pentru diverse lacuri și vom avea acces la ele în funcție de compatibilitatea cu propriul sonar. În acel moment, nu trebuie decât să cumpăram cardul SD sau microSD ce conține harta respectivă și o putem apoi încărca în sonar.

În schimb, dacă apele respective n-au fost cartografiate, va fi nevoie să ne facem singuri o hartă batimetrică – mai ales dacă luăm în calcul faptul că pot apărea schimbări importante în forma lacurilor, în structura și forma substratului și chiar a obiectelor aflate sub suprafața apei.

Pentru a genera și folosi o hartă batimetrică trebuie parcurși doar trei pași:

Scanează zona pe care vrei s-o cartografiezi și salvează pe cardul de memorie extern datele recepționate de sondă.
Datele vor fi importate în aplicațiile software dedicate.
Se va genera harta în aplicația dedicată și se va exporta în sonar cu ajutorul cardului extern de memorie.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest proces, tot Victor Costache îți vine în ajutor. Găsești aici un articol detaliat, cum doar el știe să scrie, pe tema hărților batimetrice.

Sonare de top pentru 2024, recomandate de echipa noastră

Am ordonat recomandările de sonar pescuit de la cel mai accesibil ca preț la cel mai performant: 

Sonar Lowrance Hook Reveal 5 83/200 HDI CHIRP, Multifunctional+Chartploter

Este un sonar accesibil, ce poate fi folosit cu succes în cadrul pescuitului la Clonk. Beneficiază de o sondă HDI cu două conuri de scanare și îți oferă posibilitatea de a crea hărți personalizate cu ajutorul funcției Genessis Live.

Sonar Lowrance Hook Reveal 7 CHIRP, Multifunctional + Chartploter + Totalscan 7 Triple Shot

Vine la pachet cu o sondă tripleshot care permite scanarea substratului cu cele 3 mari tehnologii, și anume Side scan, Down scan și High Chirp. E un sonar compact, lesne de folosit de orice categorie de pescar. Raportat la funcțiile oferite, prețul este foarte bun.

Sonar Lowrance Elite FS 9 with Active Imaging 3 in 1

Excelează la capitolul performanță! Îl poți conecta cu Sistemul LOWRANCE ACTIVETARGET 2 LIVE SONAR MODUL + TRANSDUCER și astfel vezi în timp real ce se petrece sub apă. Ecranul este generos, ușor de folosit și beneficiază de un răspuns rapid de tip touchscreen.

Sonar Humminbird Apex 16 GPS plotter, MEGA SI+, DI+, Chirp 2D

Vine la pachet cu cea mai mare frecvență de scanare (1200 khz) și cea mai mare rezoluție (full HD 1920×1080), ambele combinate în cadrul aceluiași dispozitiv. Se laudă inclusiv cu ⁠conectivitatea de tip Bluetooth cu dispozitivele de ancorare în apă mică de tip talon sau raptor.

Sonar Lowrance HDS-10 PRO Active Imaging HD 3-in-1

Față de modelul precedent din aceeași gamă, ⁠frecvența de scanare în modul Down-Scan a fost majorată până la 1200 khz. De asemenea, permite conectarea simultana a 2 sonde și astfel creează un unghi de 270 de grade împrejurul sondelor, în care ne este redat LIVE tot ceea ce se întâmplă sub apă. Mai bine de atât nu se poate momentan.

Acesta este vârful de lance în 2024. Te vom ține la curent dacă apar tehnologii chiar mai atrăgătoare decât cele menționate mai sus, așadar continuă să ne citești!

Mai ales când vine vorba de pescuit, informația este putere! Cu ajutorul sonarului, nu vei mai pescui niciodată “orbește” sau la ghici. Cu plăcere!

The post Sonare de top pentru 2024: tehnologie avansată pentru localizarea peștilor appeared first on MarelePescar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu

Folosim cookie-uri și tehnologii asemanatoare pentru a-ti imbunatatii experienta pe acest website, pentru a analiza traficului și audiența website-ului. Inainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi pagina Termeni si Conditii. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Mai mult

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close