Cum alegi un rod pod pentru lansete – ghidul complet

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Arial”,sans-serif;
mso-ansi-language:EN-GB;}

Cu câte lansete obișnuiești să pescuiești? Mai mult de una? Dacă această întrebare te pune în dificultate, cel mai probabil încă n-ai cumpărat un rod pod. În regulă, dar unde stau în siguranță celelalte lansete de crap atunci când ești implicat într-un dril – pe viață și pe moarte – cu ceea ce speri că va fi un nou record personal? 

După ce descoperi utilitatea unui rod pod, cel mai probabil te vei întreba care este modelul potrivit pentru tine. Unul mai ieftin? Sau poate merită să scoți bani din buzunar pentru un rod pod cu senzori care să-ți garanteze că nu ratezi trăsăturile crapilor? 

Sigur, rod pod-ul și senzorii sunt produse independente: senzorii, deși utili, nu sunt obligatorii pentru folosirea unui rod pod. Lanseta poate sta pe rod pod și pe suporturi normale. Deci merită să investești în ei sau nu? 

Îți răspundem la toate aceste întrebări, ba chiar îți oferim și câteva recomandări de rod pod-uri populare la noi în magazin. Rămâi alături de noi!

Ce este un rod pod?

Un rod pod este un suport care permite fixarea lansetelor în poziția de pescuit pe diferite tipuri de teren, inclusiv pe pontoanele de lemn, asigurând astfel o stabilitate sporită. În funcție de modelul ales și de caracteristicile sale, un rod pod poate susține de la două până la cinci lansete. La noi în țară cele mai populare sunt modelele de rod pod cu 4 posturi. 

De regulă, rodpod-urile au sisteme de reglare a înălțimii de la sol, a unghiului lansetelor și, la unele modele, există chiar și un sistem de reglare a lungimii, respectiv a distanței dintre buzz bar-ii față și spate. 

Avantajul decisiv pe care rod pod-ul îl prezintă față de alte sisteme de susținere a lansetelor este faptul că permite ajustarea unghiului de pescuit sau chiar mutarea pe un alt loc, prin ridicarea întregului ansamblu format din rod pod și lansete. Acest lucru nu se poate face cu ajutorul picheților, care trebuie scoși individual și înfipți pe noua poziție. Lanseta nu poate rămâne pe aceștia în timpul operațiunii respective. 

Atenție, în cazul rod pod-urilor vorbim în special despre lansetele de crap. Deși, teoretic, am putea folosi rod pod-uri și pentru alte tipuri de pescuit, le recomandăm doar pescarilor de crap. 

 

Deși rod pod-ul tinde să fie foarte robust și rezistent, chiar versatil, indiferent de teren, acesta prezintă și câteva dezavantaje. De pildă, este mult mai puțin ergonomic decât simplii picheți. Categoric, acesta va cântări mai mult și va ocupa mai mult spațiu în bagaje decât picheții și suporturile, deci ia și acest aspect în calcul în ceea ce privește transportul. 

Diferența între rod pod, picheți și suporturi

Ai aflat deja povestea cu rodpod-ul, dar hai să vedem ce alte variante mai sunt:

Picheții

Sunt tije metalice ce prezintă capete ascuțite pe care le poți înfige în sol. Unele companii produc și modele cu capete tip burghiu sau spiralate, pentru a permite instalarea picheților în zonele cu teren mai dur sau mai uscat, așa cum putem întâlni vara. 

Au o lungime fixă sau reglabilă și sunt cel mai adesea prevazuți la capăt cu un lăcaș de prindere cu filet universal. Lăcașul respectiv permite montarea diferitelor accesorii sau a suporturilor de lansete.

În ceea ce privește materialele folosite pentru producție, picheții pot fi realizați din aluminiu, inox sau chiar din carbon. Acest aspect are impact asupra greutății lor, robusteții și, bineînțeles, prețului. Cei mai solizi sunt cei din inox, însă, așa cum era de așteptat, sunt și cei mai grei.

Un alt criteriu de care ținem cont în alegerea picheților este lungimea lor. Unii picheți pot avea o lungime fixă, în timp ce alții pot fi extensibili. Astfel poți decide înălțimea la care dorești să îi fixezi, în funcție de situația de pescuit și/sau de configurația malului.

Un aspect final de luat în considerare este cel estetic. Majoritatea picheților sunt fie argintii, fie vopsiți în negru.

Principalul avantaj al picheților este acela de a putea fi spațiați și poziționați după dorința pescarului, ceea ce nu putem spune și despre rod pod. Totuși, picheții prezintă și dezavantajul de a nu fi ușor de utilizat în cazul anumitor tipuri de teren: sol pietros, pontoane din lemn sau maluri taluzate.

 

Suporturile

Atunci când terenul este neprietenos și nu ai la dispoziție un rod pod, îți recomandăm cu încredere să folosești suporturile. Acestea sunt special proiectate pentru a putea fi prinse de pontoane (din lemn) cu ajutorul unui șurub cu filet și permit fixarea în ele a unui pichet. 

În engleză, suporturile sunt denumite “stage stand”, deci ia în calcul și acest nume când începi căutările. 

Alte accesorii pe care este recomandat să le cunoști

Dacă vei folosi un rod pod, picheți sau suporturi, uite ce accesorii e bine să iei în calcul:

Buzz bar

Tija care se înfiletează pe un pichet sau pe un rod pod, ce permite susținerea a două sau mai multe lansete. Numele său provine de la utilizarea cea mai frecventă, și anume de a susține avertizoarele electronice (numite în engleză buzzers). Cu mici excepții, toate rod pod-urile vin cu buzz bar-i incluși, nu trebuie să-i achiziționezi separat.

 

Capete de suporturi

Sunt sisteme de susținere a lansetelor, concepute special pentru partea din față a lansetei sau a mânerului. Unele capete suport sunt individuale, pentru o singură lansetă, altele sunt concepute pentru două sau mai multe.  

Capetele suport destinate sprijinirii mânerului lansetei sunt în principiu universale, în sensul că se potrivesc diferitelor tipuri de lansete și oricărui stil de pescuit ar fi acestea dedicate. Singurul aspect la care trebuie să fim atenți este diametrul lansetei, să ne asigurăm că încape în suportul de spate. Însă, pentru suportul din față al lansetei este indicat să alegem suporturile în funcție de stilul de pescuit practicat și de tipul lansetei. Profilul și greutatea acestor lansete diferă, așadar capetele suport pot fi adaptate pentru un anumit tip de profil. 

De asemenea, este important ca suportul sa protejeze lanseta și firul de pescuit care vine adeseori în contact cu suportul, astfel încât să prevină eventualele accidente nedorite. Cel mai adesea materialele din care sunt confecționate suporturile sunt unele prietenoase cu cele două elemente menționate. Vorbim despre materiale precum neoprenul, cauciucul, plasticul moale, buretele sau chiar catifeaua. 

 

Capetele suport pot fi fixe sau pot avea un unghi reglabil, ceea ce permite înclinarea în funcție de situațiile de pescuit în care sunt utilizate.

Criteriile de bază pentru alegerea unui rod pod

Un rod pod cu 4 posturi? Sau cu 5, ca să fie treaba, treabă? Unul mai ieftin sau un rod pod cu senzori, ca să nu stai cu ochii pe el? 

Asta nu putem să-ți spunem noi. Dar putem să-ți indicăm criteriile de luat în calcul ca să faci o alegere informată, eficientă pe termen lung și, de ce nu, prietenoasă și cu buzunarul.

Atenție însă: prețurile rod pod-urilor nu sunt corelate cu cele ale senzorilor. Da, de regulă, cine-și ia un rod pod scump își ia și senzori scumpi, dar am văzut și combinații atipice, cu rod pod și senzori din clase diferite de preț. 

 

Tipul de rod pod

Cel mai adesea rodpod-urile se împart în două categorii: cele cu patru picioare și cele cu trei picioare. Cele cu patru picioare sunt în general mai stabile, dar prezintă dezavantajul de a fi mai voluminoase și mai grele, deci și mai dificil de manevrat, instalat și transportat. 

Rodpod-urile cu trei picioare vor fi în general mai compacte și mai ușoare, dar din cauza configurației picioarelor pot fi puțin mai instabile dacă încerci să le montezi pe teren accidentat. Desigur, acest model ocupă mai puțin loc, deci îți poate veni în ajutor atunci când spațiul de pe malul apei este redus.

 

Numărul de posturi

 

Așa cum povesteam, cele mai populare modele de rod pod sunt cele cu 4 posturi. Totuși, ai de ales între rod pod-uri ce suportă de la două până la cinci lansete, în funcție de nevoile și preferințele tale. Atenție însă: deși anumite modele de rod pod prezintă doar trei posturi, numărul lor poate fi extins prin achiziționarea unor buzz bar-i separați. 

Alte aspecte de luat în calcul când alegi un rod pod

Îți sugerăm să parcurgi rândurile următoare dacă ești interesat și de detaliile de finețe care pot influența alegerea următorului tău rodpod.

Dimensiunea și greutatea

Influențează atât gradul de manevrabilitate a rodpod-ului, cât și opțiunile pe care le ai la dispoziție în ceea ce privește transportul. Dacă pescuiești pe distanțe în general mai lungi sau călătorești frecvent cu echipamentul, de preferat va fi un rod pod cât mai portabil și mai ușor.

Pe de altă parte, lipsa greutății poate afecta stabilitatea. Din fericire, greutatea redusă poate fi compensată prin modul în care reglăm rodpod-ul – lungimea și poziția picioarelor și distanța dintre buzz bar-i.

Stabilitate

Ideal este ca rodpod-ul să fie cât mai stabil posibil, adică să facă față atât apelor învolburate, cât și vânturilor care bat ceva mai puternic. Ca regulă generală, cu cât este mai puțin înălțat și distanța dintre picioare – mai mare, cu atât este mai stabil.

Totuși, oricât de încrezători am fi în stabilitatea și siguranța rod pod-ului, dacă-l putem ancora, e bine s-o facem. Ancorarea poate fi efectuată fie prin agățarea greutăților, fie prin folosirea seturilor de ancore.

Oricum, primul pas pentru o cât mai bună stabilitate este ajustarea corectă. Fiecare configurație oferă avantaje și dezavantaje funcționale. Cu picioarele față-spate, rod pod-ul este mai stabil, însă quad pod-ul ocupă mai puțin spațiu. În varianta capră, fie punem picioarele în exterior, fie buzz bar-ii. Oricum ar fi, picioarele și buzz bar-ii pot fi mutați pe barele longitudinale unde dorim. Este de luat în calcul că la quad pod picioarele rămân fixe. În oricare dintre configurații, barele longitudinale se pot extinde.

Desigur, este un avantaj la transport ca rod pod-ul să fie compact și ușor, datorită modului în care se strânge și materialului. În schimb, o greutate mai mare asigură și o mai bună stabilitate.

 

Durabilitatea, designul și costul

De preferat va fi ca rodpod-ul pe care-l cumperi să fie cât mai durabil, deci construit din materiale calitative, de pildă aluminiul sau oțelul inoxidabil. Astfel te poți asigura că rezistă atât la coroziune, cât și la uzură normală.

În general un rod pod va avea culoarea neagră, gri, argintie sau camo (camuflaj). Culoarea este obținută fie prin sablarea aluminiului din care sunt fabricate posturile, fie prin anodizare, oferind astfel și protecție la coroziune. Dacă te interesează factorul estetic, ai grijă ca rod pod-ul să se asorteze cu lansetele și mulinetele.

Prețul poate fi influențat de aspecte precum numărul de posturi sau posibilitățile de reglare/ajustare. Sigur, bugetul va influența și alte lucruri, precum stilul de pescuit.

 

Dacă bugetul ne permite și dacă pescuim cu 4 lansete, configurația cu două rod pod-uri de 3 posturi, cu câte două lansete pe fiecare, ne oferă mai multă flexibilitate și stabilitate, față de un singur rod pod de 4 posturi. Da, asta se traduce printr-un buget dublu, dar și printr-un timp dublu de instalare. Dar dacă facem partide lungi, dacă preferăm distanță mare între lansete, dacă vrem libertate de mișcare când trebuie să trecem cu firul peste sau pe sub lansete, dacă suntem nevoiți să pescuim și spre extrema stângă, și spre extrema dreaptă, și dacă pescuim plantat, cu lanseta în barcă, vom vedea și aprecia avantajele sistemului două cu două. 

Ce rod pod-uri recomandăm

Era păcat ca după tot ce ți-am povestit să nu venim și cu câteva recomandări legate de rodpod-urile care ne plac nouă. Uite care sunt modelele asupra cărora îți sugerăm să-ți îndrepți atenția:

 

1.    Rod Pod Meccanica Vadese Nick 95, Green Camo, 4 posturi

O veritabilă bijuterie realizată de constructorul italian, reprezintă înglobarea tehnologiei de ultima oră și a designului realizat cu ajutorul materialelor de top folosite în industria de armament și a utilajelor industriale. Gândit si proiectat  conform specificațiilor pescarilor de crap, acest suport se adresează tuturor situațiilor ce se întâlnesc pe malul apelor de mici dimensiuni sau pe malurile marilor lacuri. Folosind tehnologia CNC, conexiunile au toleranțe foarte mici, astfel încât la montare rod pod-ul devine mai stabil ca o stâncă. Având un timp de montare/demontare foarte scurt și fiind ușor de manevrat pe terenul disponibil, acest suport a ajuns foarte repede în topurile pescarilor.

 

2.    Rod Pod Fox Ranger MK2, 4 Posturi

Un clasic în materie de rod pod-uri. Arhicunoscut și apreciat în toată lumea pentru caracteristicile sale, este varianta îmbunătățită a vechiului și la fel de celebrului rod pod Fox Sky. Se fabrică în două variante de culoare, negru și camo, și prezintă variantele de 2, 3 și 4 posturi. A devenit partenerul de pescuit al extrem de multor pescari de crap de pretutindeni, deoarece se poate monta într-un spațiu îngust atunci când este folosit drept quatro pod. De asemenea, poate fi folosit și drept sky pod în cazul pescuitul plantat la distanțe extreme.

 

3.    Rod Pod Prologic Tri Sky, 4 Posturi

Dorințele pescarilor internaționali au fost în sfârșit îndeplinite: un rod pod polivalent și accesibil ca preț. Fabricat cu materiale rezistente și având funcțiile necesare pescarilor, nu i-a fost foarte greu să se impună rapid drept favorit în categoria sa de buget. Se poate folosi atât ca sistem sky pot (se livrează cu două picioare lungi necesare acestei poziții), cât și ca suport destinat pescuitului normal pe carpodroame.

 

4.    Rod Pod Aluminiu Delphin RPX 4 Silver, 3 Posturi / Rod Pod Aluminiu Delphin RPX 4 BlackWay, Negru Anodizat, 3 Posturi

Emblematic atunci când vorbim despre stabilitate și versatilitate, așadar și-a câștigat pe drept locul său în lista noastră de recomandări. Este fabricat în două culori, argintiu și negru anodizat și în doua variante de echipare: 3 și 2 posturi (varianta stalk). Construit în întregime din aluminiu, se laudă cu o greutate foarte mică, fiind ușor de transportat dar și de mutat sau montat pe parcursul partidelor de pescuit. Stabilitatea, mobilitatea și timpul redus de montaj rămân caracteristici ce ies în evidență la toată familia Delphin RPX.

 

5.    Rod Pod Aluminiu Delphin BRONX, 3 Posturi

La fel ca în cazul recomandării precedente, argumentele principale sunt stabilitatea, mobilitatea, timpul redus de montaj și versatilitatea. Este fabricat în două culori: roz (Queen) și negru anodizat. Vine în două variante de echipare: 3 și 2 posturi (varianta stalk si queen). Construcția este realizată în totalitate din aluminiu.

Sperăm că ți-am răspuns la cele mai presante întrebări legate de alegerea unui rod pod calitativ și potrivit nevoilor tale. În caz contrar, îți stăm la dispoziție.

 

Continuă să-ți perfecționezi talentele de pescar, dar și să-ți completezi sau înnoiești echipamentul. Rezultatele tale cu siguranță se vor îmbunătăți. Fir întins! 

The post Cum alegi un rod pod pentru lansete – ghidul complet appeared first on MarelePescar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu

Folosim cookie-uri și tehnologii asemanatoare pentru a-ti imbunatatii experienta pe acest website, pentru a analiza traficului și audiența website-ului. Inainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi pagina Termeni si Conditii. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Mai mult

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close