Ultima modificare: 30/01/2023 de catre TotalFishing

Noul proiect ce reglementeaza perioada de prohibitie 2023 a aparut in Monitorul Oficial. Incepand cu data de 27 ianuarie 2023, avem documentul oficial publicat.

ANPA propune prin referat perioada de prohibitie 2023 iar prin ordin comun MADR si MMAP aproba. De mentionat din referat este faptul ca se pune accent pe suprafata totala a ariilor naturale protejate din Romania. Aproximativ 23 % din suprafaţa Romaniei. O resursa importanta care de la an la an intra tot mai mult in atentia autoritatilor.

Zone si perioade de prohibitie 2023

Conform proiectului elaborat in 3 capitole se disting: zonele si perioadele de prohibitie, speciile si perioadele de prohibitie si dispozitiile finale.

Prohibitie 2023 in habitatele piscicole naturale

Durata ramane in continuare aceeasi. 60 de zile este interzis pescuitul in perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv. Este sistat pescuitul comercial, recreativ/sportiv si familial. Masura prevede toate speciile de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii.

Prohibitie 2023 in apele care constituie frontiera de stat

Apele care constituie frontiera de stat vor functiona pe regimul similar din anii trecuti. 45 de zile. Perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu exceptiile din prezentul ordin. Apare si aici pescuitul familial ca forma de manifestare.

Prohibitie 2023 pe fluviul Dunarea în zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria

In perioada 16 aprilie – 30 mai 2023 inclusiv nu se va putea practica pescuitul pe acest sector. Intervalul defineste cele 45 de zile conform ordinului de prohibitie 2023. Nimic mentionat legat de pescuitul familial.

Prohibitie 2023 in apele care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura

Si aici perioada de prohibitie 2023 este instituita intre 16 aprilie – 30 mai 2023 inclusiv. Tot 45 de zile, DAR este mentionat pescuitul familial.

Prohibitie 2023 in Raul Prut si lacul Stanca-Costesti

Si in aceasta zona tot 60 de zile se interzice pescuitul in toate formele sale. Perioada in care se instituie masura de prohibitie este 9 aprilie-7 iunie inclusiv. Vizeaza toate specile de vietuitoare acvatice, pesti, moluste sau crustacea. Nu este mentionat insa in proiect pescuitul familial pe acest sector.

Prohibitie 2023  in zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic

Nici acest sector nu primeste o derogare. Cele 60 de zile de pescuit interzis se aplica in perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv. Sunt vizate toate formele de viata acvatica fara nici o exceptie. Este vizat pescuitul in toate formele sale, inclusiv cel familial.

Prohibitie 2023 in complexul Razim-Sinoe si lacurile litorale

9 aprilie-7 iunie inclusiv este perioada de 60 de zile de prohibitie ce se va institui pe aceasta zona. Include si pescuitul familial ca activitate. Vizeaza ca peste tot toate formele de vietuitoare acvatice.

Masuri suplimentare prohibitie 2023

Aici sunt vizate lacurile de acumulare. Mai precis, cele destinate productiei de energie electrica. Se interzice scaderea dirijata a nivelului apei. Aceasta masura vine sa protejeze zonele de depunere a icrelor. Numai prevenirea calamitatilor naturale poate anula aceasta masura impusa.

Pe teritoriul Rezervației Biosferei “Delta Dunarii”, in afara perioadelor de prohibitie se mentin masuri de protejare suplimentare. Astfel , pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știuca, șalau, somn și crap, este permis numai cu eliberarea imediata a tuturor capturilor(catch& release). Se poate reține un singur exemplar/zi, dar nu mai mare de 3kg, maxim din 2 specii.

Prohibitie 2023: zone de protectie pentru resursele acvatice vii

Se mentine zona 500 m amonte şi aval masuraţi pe axul albiei minore a cursurilor de apa. Mare atentie asadar la “ picioarele de pod”. Axul longitudinal al podurilor care au cel puţin un picior in albia minora a cursurilor de apa.

Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii. Masura se instituie incepand cu data intrarii în vigoare a prezentului ordin. Masura este activa pana la data de 15 martie şi 1 noiembrie – 31 decembrie. Fara a aduce atingere perioadei de prohibitie prevazute in prezentul ordin.

Zone de protectie Raul Mures

In zona municipiului Arad, intre cartierele Micalaca şi Subcetate (zona dintre podul rutier şi podul CFR). In zona localitatii Cristesti, in spatele combinatului chimic Azomures. 1.400 de metri de la teava de gaz pana la 250 de metri aval. In zona localitatii Gheja, la podul de cale ferata. 500 de metri aval şi amonte de pod.

In zona localitatii Moresti. 2.900 de metri de la prag cascada in aval pana la podul de inele. In zona localitatii Chinari 500 de metri. Mai exact 250 de metri amonte si aval fata de curba. Zona cunoscuta si ca “terenul de fotbal”. In zona Valenii de Mures, de la podul pietonal de trecere peste Mures. 300 de metri amonte si 200 de metri aval.

In zona Brancovenesti la baraj. 300 de metri amonte si 200 de metri aval. Localitatea Chinari la teava de gaz: 600 de metri. 400 de metri aval si 200 de metri amonte fata de teava. In zona Cristesti de la canalul de scurgere a fabricii de bere Heineken – 200 de metri amonte. 150 de metri amonte si aval de podurile care traverseaza raul Mures.

In zona localitatii Targu Mureş. 300 de metri amonte Baraj Priza I. Inclusiv Bratul Mort si paraul Cotus. Limita amonte de 300 de metri are ca reper primul plop de la varsarea paraului Cotus in raul Mures. In zona localitatii Chetani.

Zone de protectie Raul Crisul Repede

In zona aval golf Santion pana la localitatea Tarian. Punct de reper priza de captare canalul Crisurilor Tarian. Comuna Santandrei, localitatea Santion. 500 de metri aval si amonte de priza de apa Statie sortare balastiera Aquaserv Santion.

Zone de protectie Raul Olt

Aval baraj ACH Avrig pana la 200 de metri. Confluenţa cursului principal al Oltului cu braţul secundar pe ambele maluri.

Prohibitie 2023: zone de refacere biologica pentru resursele acvatice vii

Zona de refacere biologica este perimetrul unui bazin hidrografic unde resursele acvatice vii sunt in declin. Aici se impune restrictionarea pescuitului pentru refacerea acestora. In ordinul de prohibitie 2023 sunt listate toate apele indiferent de forma acestora care sunt in pericol. Le puteti consulta in proiectul de ordin.

Prohibitie 2023 pe specii de pesti

O masura mai mult decat necesara. Prin adoptarea perioadelor de prohibitie specifice speciilor de pesti, generatiile care vin sunty mai bine protejate.

Stiuca

Fara a aduce atingere perioadei 9 aprilie-7 iunie inclusiv, pescuitul la stiuca este interzis pana la data de 20 Martie. De la data intrarii in vigoare a prezentului document, adica 27 ianuarie 2023. Pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial al stiucii ramane astfel in atentia autoritatilor cu o perioada dedicata.

Salaul si bibanul

20 martie -7 iunie inclusiv reprezinta perioada desemnata protejarii celor doua specii de pesti rapitori. Orice forma de pescuit cu exceptia celui stiintific este interzisa in aceasta perioada. Rapitorii prind contur de la an la an in ochii autoritatilor. Presiunile comunitatilor de pescari sportivi din Romania au avut un aport considerabil aici.

Pastravul indigen, pastravul curcubeu si pastravul fantanel

De la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la 31 Martie inclusiv. Se adauga acestor specii ca masura suplimentara si perioada 1 octombrie-31 decembrie inclusiv. Cu alte cuvinte, 6 luni din an, pescuitul pastravului este interzis.

Racul de rau (Astacus astacus)

De la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la data de 15 iunie inclusiv si in perioada 15 octombrie – 31 decembrie inclusiv. Acest crustaceu se bucura de o “protectie generoasa”. Importanta prezentei acestuia in bazinul hidrografic national se afla pe agenda autoritatilor in continuare.

Lipitorile medicinale (Hirudo verbana)

62 de zile in perioada 15 iunie – 16 august inclusiv este interzisa capturarea acestor vietuitoare acvatice.

Racul (Astacus leptodactylus)

Perioada de prohibitie 2023 pentru aceasta specie este impartita pe criterii de sex. Astfel, femelele sunt sub protectia autorotatilor in 3 perioade. 1 ianuarie – 9 aprilie inclusiv, 01-30 septembrie inclusiv și 01 noiembrie – 10 decembrie inclusiv. Masculii in perioada 01-30 septembrie inclusiv și 01 noiembrie – 10 decembrie inclusiv. Masurile vizeaza teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”.

Linul(Tinca tinca)

Tot pe teritoriul teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, aceasta specie este protejata in perioada 7 iunie – 6 iulie inclusiv. Un semn bun care vine in sprijinul refacerii diversitatii speciilor piscicole din zona.

Rechinul

Retinerea, detinerea si comercializarea rechinului are limite! In perioada 15 martie – 15 aprilie inclusiv si in perioada 15 octombrie – 30 noiembrie inclusiv nu ne atingem de aceasta specie. Femelele gestante se elibereaza pe toata durata anului.

Gobiidele

Autoritatile au decis in acest caz o perioada de prohibitie de 31 de zile. In intervalul 15 aprilie-15 mai inclusive este interzis pescuitul acestor specii in apele Marii Negre.

Calcanul

Perioada de prohibitie a calcanului este 15 aprilie – 15 iunie inclusiv. De mentionat in ce priveste aceasta specie este faptul ca pescuitul este permis 180 de zile pe an. Orice captura sub 45 de centimetri lungime totala se va elibera.

Rapana (Rapana venosa)

Iata o vietuitoare acvatica care poate fi pescuita tot timpul anului, fara restrictie. Limitarile vin pe partea de unelte de capturare si zonele care pot influenta speciile demersale in perioada de prohibitie 2023.

Specii interzise tot timpul anului

Ca si in anii anteriori, lista speciilor aflate sub protectie este prezenta in ordinul de prohibitie 2023. Pietrarul (Zingel zingel), fusarul (Zingel strebel), ghibortul de rau (Gymnocephalus baloni), cernusca (Petroleuciscus borysthenicus/Leucisus borysthenicus), salaul vargat (Sander volgense).

Lista continua cu aspretele (Romanichtyis valsanicola), pecarina (Pecarina demidoffi), guvidul (Neogobius syrman), zglavoaca rasariteana (Cottus poecilopus), lostrita (Hucho hucho), mihaltul (Lota lota) si caracuda (Carassius carassius) sunt incluse. Se mai adauga si alte vietuitoare acvatice incluse in anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007.

Prohibitie 2023 scrumbie si rizeafca

Ca si in trecut, pescuitul scrumbiei ramane sectorizat. Aceste limitari sunt in directa legatura cu migratia speciei si comportamentul acesteia in perioada de reproducere.

Marea Neagra pana la Ceatal Chilia, Mm 43

Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial in perioada 20 martie – 29 martie 2023 inclusiv. 10 zile perioada de prohibitie.

Ceatal Chilia Mm 43, pana la Vadul Oii, km 238

Creste interdictia ca durata pe acest sector. 15 zile in perioada 24 martie – 7 aprilie 2023 inclusiv pentru zona mai sus amintita.

Vadul Oii km 238, pana la Chiciu km 374,5

Pe o durata de 15 zile, in perioada 2 aprilie – 16 aprilie 2023 inclusiv nu vom pescui speciile scrumbie si ri/ sau rizeafca.

Chiciu km 374,5 pana la Baraj Portile de Fier II, inclusiv bratul Gogosu km 874,8

11 aprilie – 28 aprilie 2023 inclusiv este perioada de 15 zile zile alocata de autoritati. Cele doua specii de pesti nu vor putea fi pescuite, indiferent de forma de practica.

Pescuitul scrumbiei interzis tot anul

Pescuitul scrumbiei este interzis pe tot cursul anului in fata gurilor de varsare a Dunarii in mare. Pe o adancime de 5 kilometri in largul marii si pe un coridor lat de 2 kilometri.

Acesta este socotit cate 1 kilometru de o parte şi de alta a axului bratelor Sfantu Gheorghe si Sulina. In fata bratului Chilia latimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud de axul bratului, iar spre nord pana la limita apelor teritoriale romane.

Pescuit gratuit dupa prohibitie 2023

Afla in acest articol cum poti pescui gratuit si care sunt apele din Romania unde poti practica pescuitul recreativ!

The post Prohibitie 2023 appeared first on Blog TotalFishing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu

Folosim cookie-uri și tehnologii asemanatoare pentru a-ti imbunatatii experienta pe acest website, pentru a analiza traficului și audiența website-ului. Inainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi pagina Termeni si Conditii. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Mai mult

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close