Cum alegi lanseta de spinning ideală. Recomandări generale

Lanseta perfectă de spinning nu există. Nu, nu este o reluare acest articol, dar așa cum am povestit și în trecut, nu există o lansetă sau lansete spinning, de crap, de feeder sau orice alt tip care să se potrivească tuturor pescarilor.

În consecință, atunci când îți alegi bețele de spinning, fie ele ieftine sau ceva mai scumpe, va fi cazul să iei în calcul câteva aspecte de bază și să-ți faci o documentare serioasă. Din fericire, în rândurile următoare îți facem câteva recomandări. Așa cum te-am obișnuit, la final îți punem la dispoziție și o listă cu cele mai apreciate produse de la noi din magazin. Sigur o să-ți găsești bățul de spinning ideal pentru tine. 

Ce este lanseta de spinning?

Lansetele de spinning sau bețele de spinning, așa cum mai sunt ele cunoscute, reprezintă lansete cu lungimi cuprinse între 1,8 si 3m, concepute pentru a fi utilizate împreună cu mulinetele de spinning, pentru pescuitul peștilor răpitori, cu ajutorul nălucilor de diferite forme și dimensiuni.

În poziția de pescuit, mulineta se va afla în partea de jos, poziționată sub mâna pescarului. Inelul de plecare al acestor lansete este unul în general mai mare decât în cazul lansetelor de casting, atât pentru a ghida spirele de fir care pleacă de pe tambur în spirală, cât și pentru a reduce frecarea. De asemenea, sunt folosite și pentru a limita distanțele atinse de năluci.

Lungimea mânerului lansetelor de spining variază de la un model la altul. Un mâner mai lung este util pentru a lansa cu ambele mâini la distanțe mai mari, dar unul mai scurt poate fi preferat deoarece pescarul poate plasa lesne mana pe blanc, astfel simțind mai ușor evoluția nălucii și semnalele transmise de aceasta. Lansetele de spinning sunt fabricate din unul sau mai multe tronsoane.

Lanstele de spinning fac parte din categoria lansetelor de răpitori, categorie care mai include și lansetele de baitcast sau de pescuit la muscă. Dar, cum acestea nu fac obiectul articolului de față, nu vom intra în detalii în ceea ce le privește. De reținut că la noi pe website găsești diverse modele de lansetă spinning cu mulinetă și tot restul accesoriilor de care ai putea avea nevoie pentru o partidă reușită de pescuit.

Pescuitul la spinning se referă la acea tehnică special concepută pentru a atrage în cârlig pești răpitori, precum știuca, șalăul sau păstrăvul. Acest stil de pescuit presupune aruncări repetate și recuperarea strategică a nălucii în așa fel încât să imite mișcările unei potențiale prăzi naturale. Astfel se atrage atenția peștilor răpitori și le este stimulat impulsul de a ataca năluca. Spre deosebire de alte stiluri de pescuit mai staționare, pescuitul la spinning este mai degrabă dinamic și presupune interacțiunea constantă cu mediul înconjurător și echipamentul de pescuit.

 

Așa apare și nevoia achiziționării unei lansete de spinning… ideale.

Pentru ce pești se recomandă folosirea unei lansete de spinning?

Vei avea nevoie de un băț de spinning pentru a captura diverși pești răpitori precum: bibanul, șalăul, somnul, avatul, cleanul, păstrăvul sau știuca.

Dacă vrei să descoperi kitul complet pentru spinning, din care nu vor lipsi lanseta spinning cu mulinetă, firul de pescuit, momelile și mult altele, îți recomandăm articolul “Pescuit la spinning – ghid pentru începători.”

Avantaje și dezavantaje ale pescuitului cu lanseta de spinning

Începem într-o notă pozitivă, așadar iată avantajele: 

      Este o metodă dinamică de pescuit, ceea ce presupune că nu te vei plictisi pe durata ei și, pe deasupra, faci și mișcare. 

      Ai oportunitatea de a explora o varietate de habitate acvatice. 

      Ai ocazia de a prinde pești mari și foarte mari. 

      Nu ai nevoie de cine știe ce bagaj sau de pregătire în prealabil. Nu trebuie să cari cu tine nadă, monturi, momeli vii și altele asemenea. 

      Se pretează partidelor de pescuit scurte, de chiar una, două sau trei ore. Strângerea și montarea echipamentului se realizează ușor și durează puțin. 

Totuși, acest tip de pescuit prezintă și câteva minusuri: 

    Este considerat un stil de pescuit oarecum costisitor, deoarece presupune un echipament specific (o varietate de momeli artificiale, pe lângă bețele de pescuit, mulinete și fire speciale, care ar trebui alese în funcția de specia de răpitori vizată). 

      Nu este un stil care se stăpânește tocmai ușor, dat fiind nivelul de experiență necesar pentru a manevra nălucile și a interpreta corect condițiile de pescuit. E posibil să dureze mai mult până când vei deveni suficient de îndemânatic și experimentat ca să te lauzi cu capturi dese și impresionante. 

      Până te obișnuiești cu stilul de pescuit, este posibil să întâmpini perioade mari de inactivitate. 

   Nălucile se agață des, din moment ce răpitorii preferă în general zonele cu agățături și diverse structuri submerse. Sigur, de vină poate fi și imprecizia lansărilor sau inabilitatea de a prevedea modul în care năluca evoluează în apă. 

Rămâne la latitudinea ta cum interpretezi aspectele de mai sus și dacă ești dispus să dai o șansă acestui stil de pescuit.

Criterii generale de luat în calcul pentru alegerea lansetei de spinning ideală

Alegerea lansetei de spinning este direct influențată de modul în care pescuim – de pe mal sau din barcă – dar și de specia principală vizată, tipul de năluci, greutatea nălucilor și tehnicile abordate cel mai frecvent. 

De exemplu, dacă pescuiești la știucă, gândește-te la tipul de nălucă folosit. Lanseta trebuie să suporte greutatea nălucilor când le lansezi, să nu se tensioneze când le recuperezi și să aibă măcar o acțiune moderat-fast plus putere de lansare între 10 și 40 de grame. 

Dacă vorbim despre șalău, lucrurile se schimbă. În acest caz, acțiunea e bine să fie fast sau extra fast, iar lanseta – cât mai senzitivă. Cu cât lanseta este mai ușoară, cu atât este mai potrivită și se pretează pescuitului de șalău. Recomandăm o putere de aruncare cuprinsă între 3 și 21 de grame, în funcție de situație. 

Pentru pescuitul din barcă sunt preferate lansete cu lungimea de până la 2.4m. Pentru pescuitul de pe mal sunt preferate lansete mai lungi, de până la 3m, care permit atingerea unor distanțe mai mari, precum și un control mai bun al peștilor în apropierea malului. 

De asemenea, nu strică nici să te informezi în prealabil despre condițiile de pescuit, de pildă adâncimea și debitul apei în care vei pescui.  

Uite alte criterii pe care te sfătuim să le iei în calcul: 

   Lungimea lansetei. Alege o lansetă mai scurtă de spinning, dacă-ți dorești aruncări controlate și precise. Mizează pe lansete mai lungi, dacă pescuiești de la mal. 

      Puterea lansetei. Alege modele mai puternice, dacă vrei să prinzi specii mari precum știuca; și modele cu o putere mai mică de aruncare, dacă ești în căutarea unui răpitor mai mic, precum bibanul. 

   Mânerul lansetei. Important este să-ți asigure confortul, dar și o priză fermă, care să nu te încurce în timp ce arunci și recuperezi. În general mânerele sunt realizate din plută sau spumă EVA. Pluta este mai ușoară, dar spuma EVA rezistă mai bine la apă și astfel va trece cu brio testul timpului.

    Materialul lansetei. Ai de ales între carbon, fibră de sticlă sau o combinație între cele două materiale. Dacă vrei să detectezi mai ușor atacurile răpitorilor, mizează pe lansetele confecționate din carbon.

     Gradul de sensibilitate al lansetei. Acest aspect se referă la cât de bine permite lanseta pescarului să perceapă trăsătură răpitorilor. Sistemul de avertizare presupune transmiterea unei unde de șoc scurte și intense către zona de contact, mai exact cea în care pescarul ține ansamblul format din mulinetă și lansetă. 

Cele mai bune lansete de spinning în 2024

Fie că le numești lansete de spinning sau bețe de spinning, ideea de bază va fi aceeași: le alegi în funcție de specia pescuită, talia peștelui, puterea de lansare și clasa nălucilor. Cum nu cunoaștem situația specifică de pescuit, n-avem cum să te sfătuim în alegerea lansetei de spinning. 

Sigur, ne poți spune mai multe în cadrul unei vizite în magazinul și showroom-ul MarelePescar, din strada Bucur nr. 2, București. Alternativ, consultanții noștri îți pot răspunde la întrebări și dacă ne contactezi online. Te asigurăm că-ți vom oferi de fiecare dată sfaturi personalizate. 

Între timp, uite care este topul pus la punct de consultanții magazinului nostru, în care vei găsi lansete potrivite pentru anumite specii de răpitori și năluci, detaliile tehnice fiind disponibile în pagina produsului: 

 

1. LANSETA GRAPHITELEADER VIGORE 20GVIGS-610ML, 2.08M, 1/16-3/8OZ, 1BUC

 Se laudă cu o greutate de doar 97 de grame, grație fibrelor de carbon T1100G. Vine la pachet cu ⁠cele mai ușoare inele din gama Fuji – și anume Titan Torzite. Rezistența și rapiditatea ei sunt garantate de ⁠îmbinarea mai multor straturi de carbon în unghiuri diferite.

 

2. LANSETA DAIWA TOURNAMENT AGS JIGGERSPIN, 2.10M, 7-28G, 2BUC 

Este o adevărată “armă” în lupta cu peștii de talie mare, datorită unei greutăți de doar 115 grame. Vine la pachet cu inele din carbon de tip AGS, ⁠blanc-uri din carbon SVF, deosebit de agere și de ușoare, și mandrină AIR Sensor.

 

3. LANSETA MITCHELL TRAXX MX7 FINESSE JIG, 2.10M, 7-28G, 2BUC 

O lansetă senzitivă, un fel de campioană la categoria ei de preț, adică sub 1000 de RON. Printre componentele cele mai apreciate menționăm mandrina Fuji și inelele seaguide anti-tangle. Greutatea redusă îți conferă de asemenea un feeling premium!

 

4. LANSETA OKUMA PCH AIR SPIN, 2.10M, 7-28G, 2BUC 

Este o lansetă rapidă, foarte bine echilibrată, care se adresează pescuitului cu jiguri. Are o lungime ideală, atât pentru pescuitul de pe barcă, cât și de pe mal. Mandrina și inelele sunt marca Fuji, iar mânerul este de tip split.

  

5. LANSETA DELPHIN ZANDERA NX, 2.10M, 3-21G, 2BUC 

Se remarcă prin componentele de calitate. În același timp, prețul este unul foarte accesibil, având în vedere plaja mare a puterii de aruncare, controlul absolut asupra nălucii și sensibilitatea sporită. Puterea mare de aruncare permite folosirea ei la majoritatea speciilor de pești răpitori care se regăsesc în apele noastre.

 

 

Deși pescuitul la spinning nu este chiar pentru oricine, sfatul nostru este să nu te descurajezi. Sigur, există provocări asociate acestui stil, dar pe măsură ce le depășești, vei descoperi o tehnică de pescuit care oferă multiple satisfacții. Totul este să ai răbdare, să găsești echipamentul potrivit și să perseverezi. Experiența face diferența! 

The post Cum alegi lanseta de spinning ideală. Recomandări generale appeared first on MarelePescar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Main Menu

Folosim cookie-uri și tehnologii asemanatoare pentru a-ti imbunatatii experienta pe acest website, pentru a analiza traficului și audiența website-ului. Inainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi pagina Termeni si Conditii. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Mai mult

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close